Dodenherdenking Venray

Vandaag, zondag 15 oktober 2023, hebben Sjra Peeters en Wilbert van Ratingen namens Schutterij Sint Jan de jaarlijkse herdenking op de Britse militaire begraafplaats in Venray bijgewoond. Dit naar aanleiden van het door de schutterij geadopteerde monument van de Britse militair Donald Barrett, dat bij Café De Staasie aan de buitenmuur hangt.

Donald Barrett
Oud-pastoor Marcus Vankan schreef onderstaande tekst naar aanleiding van de onthulling van het monument voor Donald Barrett:

Donald Barrett was verbonden aan de Royal Welch Fusiliers. Hij overleed op 16 november 1944 te Baexem tijdens het ruimen van een mijnenveld, gelegen langs de verbindingsweg tussen Baexem en Heythuysen.

Na een korte begrafenisplechtigheid in een loods nabij Café Schrooijen kreeg hij hier een tijdelijk graf. Hij werd op 11 oktober 1946 herbegraven op het Brits oorlogskerkhof te Venray.
Op 14 november 1944 startte operatie Mallard. Deze duurde tot 17 november 1944. Dit monument is een eerbetoon aan de circa 90.000 Britse troepen, onze bevrijders. Donald Barrett staat symbool voor de vele Britse soldaten die hier vochten voor de bevrijding van Leudal. Een persoon die geliefd en bemind werd, losgelaten door ouders en familie. Net zoals zo velen die ook door geliefden moesten worden losgelaten om hier in dit gebied te vechten voor vrijheid en democratie.

Schutterij St. Jan hecht, net als vele anderen, veel waarde aan het herdenken van diegenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

“When you go home tell them of us and say – For your tomorrow we gave our today.”