IN HET KORT...

Helaas zijn de historische gegevens over schutterij zeer schaars, men heeft wel kunnen achterhalen dat de schutterij rond sept. 1657 beschikte over een schietboom. Dit betekenende, waar een schietboom staat zal ook wel een schutterij zijn. Rond 1669 kwam deze vermelding van een schietboom nogmaals. Voorzichtig mogen wij concluderen dat het zo goed als zeker is dat er rond 1671 in Baexem een schutterij was, dat is dus tot op heden ± 335 jaar geleden.

HET BESTUUR

Voorzitter
Thijs Naus

Secretaris & Pennigmeester
Elly Sillekens

Bestuursleden
Marjolein Janssen
Paul Scheepers
Peter Sillekens
Rogier Janssen
Wilbert van Ratingen

ONZE AGENDA

  • 23
    Aug
    2025
    Beste Schutter EMM (Baexem)
  • 24
    Aug
    2025
    Bondschuttersfeest EMM & Dekenaal schuttersfeest (Baexem)

LAATSE NIEUWS

Winterfestival 28 december 2025

Op 28 december organiseren De Zonnebloem Baexem, De Seniorenvereniging Baexem, het gemengd koor Con Amore Baexem, Fanfare Aurora Baexem en Schutterij Sint

Steun ons met Rabo ClubSupport!

Kunnen we op jouw stem rekenen?

Uitslagen Kampioenschieten 2024

Wie is er met de titel Kampioen 2024 aan de haal gegaan?

Vrienden van Sint Jan: Kampioenschieten

Deelname aan het Kampioenschieten voor de Vrienden van St. Jan is gratis!

HISTORIE

Helaas zijn de historische gegevens over schutterij zeer schaars, men heeft wel kunnen achterhalen dat de schutterij rond september 1657 beschikte over een schietboom. Dit betekende: waar een schietboom staat zal ook wel een schutterij zijn. Rond 1669 kwam deze vermelding van een schietboom nogmaals. Voorzichtig mogen wij concluderen dat het zo goed als zeker is dat er rond 1671 in Baexem een schutterij was, dat is dus tot op heden ± 335 jaar geleden. Of de schutterij toen ook al de naam Sint Jan droeg is tot op heden niet bekend. Wel schonk de gemeente ieder jaar daags na Sint Jan (24 juni) een ton bier á fl. 8,- aan de schutterij die genuttigd werd in een café. Ieder jaar werd dit in een ander café geschonken.

Op 7 juli 1717 werd Francisca Christina op plechtige wijze als abdis van Thorn ingehaald. Alle schutterijen van het land van Thorn, met geweren en vaandels, kwamen haar aan de grens van het vorstendom afhalen. Van Abdis Maria Cunegondis ontvingen alle schutterijen een mooie grote zilveren plaat voor bij het koningszilver. In het oude koningszilver van Baexem bevindt zich deze plaat ook nog. Maria Cunegondis was Abdis van Thorn van 1778 tot en met 1794. Van 1741 tot en met 1794 was er vermelding dat de schutterij een ton bier ontving, dit staat nog vermeld in de gemeenterekening van die tijd. Voor de pacht van het stuk grond, genaamd Kempke, moest de schutterij ieder jaar fl. 2,25 afdragen. Na 1796 houdt deze vermelding op, dit is een verklaarbare zaak.

Net als in de Tweede Wereldoorlog vond er in 1794 een bezetting plaats. In dit geval door de Fransen; de Franse revolutie en Napoleon, van 1794 tot en met 1813. Uiteraard werden de schutterijen toen niet geduld. Na het vertrek van de bezetters in 1814 wordt de oude schutterij niet vermeld tot 1828. Dit betekent echter niet dat zij niet bestond. Vanaf 1828 t/m 1902 zijn er van elke schutterij inschrijvingsregisters van de rustende schutterij in de gemeente Baexem. In 1875 had Baexem 581 inwoners en een schutterij bestaand uit 22 leden. Diverse oude zilveren platen werden op 28 juli 1878 verkocht door pastoor Verhoeven, de opbrengst was voor het onderhoud van de kerk en de versiering.

In juli 1952 op het OLS te Horn bevonden zich onder de vele belangstellende ook geïnteresseerde uit Baexem. Na de Tweede Wereldoorlog verrezen de schutterijen als paddenstoelen uit de grond. Op 12 oktober 1952 werd een vergadering gehouden in het voormalige jeugdhuis aan de Dorpstraat. Na de hoogmis werden de eerste besprekingen gehouden. Op deze bijeenkomst kwamen zo’n 45 belangstellende af. Een voorlopig bestuur werd gevormd, bestaande uit J. Janssens, voorlopig voorzitter, J. van Bilsen, L. Linssen, G. Levels en P. Sillekens. H. Evers werd de secretaris Penningmeester. Op 24 januari 1953 werd de eerste officiële vergadering gehouden in het toenmalige schutterslokaal café W. Janssens. De beide vergaderingen werden tevens bijgewoond door de toenmalige bondsvoorzitter M. Hermans uit Grathem. Een definitief bestuur werd een feit, de samenstelling bleef ongewijzigd en ook sloot schutterij St. Jan zich aan bij de kantonale Bond van schutterijen ”Eendracht Maakt Macht” voor Weert en omstreken. Tevens werd in deze vergadering besloten een buks aan te schaffen, kosten fl. 1200,-. Hart geld bestond uit contributie, donateursgelden en het uitgeven van aandelen á fl.10,- per aandeel onder de leden.

Sint Jan Baexem nam voor de eerste maal deel aan het bondsconcours te Meijel, helaas zonder uniform en als enige kenmerk droegen de leden een sjerp met de kleuren groen-wit. Een jaar later werd de nog zeer sobere uniformering uitgebreid met een groene pet. Hieraan kon je al zien dat het schutters waren. In 1954 kon St. Jan zich een vaandel permitteren, maar voor de aanschaf van uniformen moest men nog enig geduld hebben. De leden van de pas opgerichte drumband stonden er beter voor, voor hen werd in 1955 een uniform aangeschaft. Voor het eerst, in 1960, ter gelegenheid van het priesterfeest van dorpsgenoot neomist Harry Jorissen en van het diamanten bruiloftsfeest van M. Verstappen-Timmermans (lid en mede initiatiefnemer tot oprichting) trokken de leden van St. Jan in gloednieuwe uniformen door de straten van Baexem.

In 1956 nam de Dhr. Evers als secretaris-penningmeester afscheid van de schutterij wegens vertrek naar Swartbroek, alwaar hij lid werd van schutterij St. Cornelis. In 1954 mocht het zestal voor de eerste maal deelnemen aan het OLS te Margraten. St. Jan was de schietkunst goed meester, een vierde plaats was het resultaat. Een jaar later op het OLS in Meijel behaalde de schutters eveneens na kaveling een vierde plaats. Het OLS heeft er tot op heden nog niet toe geleid dat St. Jan dit begeerde schuttersfestijn mocht organiseren, de tot nu toe beste behaalde plaats was dan ook in 1993 te Koningsbosch eveneens een vierde plaats. Ook de heeft drumband, die al meer dan 50 jaar van zich laat horen, vele prestaties tot op een zeer hoog niveau hebben zij tot uiting gebracht. Een volwaardig korps dat de muzikale noot tot een zeer hoog niveau kan brengen en voor de schutterij en de dorpsgemeenschap een onmisbaar iets is geworden.